Ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond

Ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond

Αρ. Πρωτ. 5218/20.10.2010

Προς Υπουργό:

- Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας

                      

Αδράνεια επιδεικνύει η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο στο ζήτημα της ανέλκυσης του ναυαγίου του Sea Diamond από την Καλντέρα της Σαντορίνης. Πριν από τρία χρόνια το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο βυθίστηκε στα νερά της Σαντορίνης και από τότε αποτελεί σοβαρή απειλή για το φυσικό περιβάλλον του νησιού και της ευρύτερης περιοχής. Βάσει των ισχυουσών κανόνων και της κείμενης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το κρουαζιερόπλοιο έπρεπε ήδη να έχει ανελκυθεί από το βυθό της Καλντέρας.

Το θαλάσσιο περιβάλλον έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και η ανέλκυσή του είναι επιτακτική και άμεση από κάθε άλλη φορά. Η αδράνεια του αρμόδιου Υπουργείου οδήγησε ορισμένους κατοίκους του νησιού να δημιουργήσουν τη δική τους ομάδα για την υποστήριξη της ανέλκυσης, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί περισσότερο ο βυθός του νησιού. Οφείλει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο να εξαντλήσει την ευαισθησία του πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και να προβεί στη διαδικασία ανέλκυσης του ναυαγίου, το οποίο αποτελεί σοβαρή  απειλή για το φυσικό περιβάλλον της Σαντορίνης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι προτίθεται να πράξει η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου προκειμένου να ανελκυστεί  το ναυάγιο  του Sea Diamond, το οποίο αποτελεί περιβαλλοντική απειλή για το νησί της Σαντορίνης;

Απάντηση Υπουργείου